Haber

Buzul Taşkınları Dünya Çapında 15 Milyon İnsanı Tehdit Ediyor

Araştırmacılar, Alaska’da buzulların ve karların oluşturduğu “Jökuhlaup” adı verilen barajın patlaması ve Mendenhall Nehri’nin seviyesinin beklenmedik bir düzeye yükselmesi nedeniyle buzulların neden olduğu sellerin dünya çapında 15 milyon insanı tehdit edebileceğini söylüyor.

Kar ve buzulların oluşturduğu barajların patlaması ABD’de pek bilinmiyor. Juneau’da yağmur ve eriyen karla oluşan ve baraj görevi gören Mendenhall Buzulu’nun da içinde bulunduğu havzanın yakınında sel meydana geldi.

Havzadan akan sular 2011’den beri aralıklı olarak su baskınlarına neden oluyor. Güneydoğu Alaska Üniversitesi’nde çevre bilimleri profesörü olan Eran Hood, suyun normalde daha yavaş ve günlerce aktığını söyledi.

Öte yandan hafta sonu yaşanan olay, suların çok daha hızlı yükselmesi nedeniyle hayret verici görülüyor. Hood, akıntının nehrin kaldırabileceğinin ötesinde olduğunu vurguladı.

Hood, Mendenhall Nehri’nin dibinin daha gevşek buzul katmanlarından oluştuğunu ve bu nedenle aşınmasının daha kolay olduğunu belirterek, şiddetli yağmurların olduğu bir döneme denk gelirse selin daha da yıkıcı olabileceğini söyledi.

Buzul selleri 15 milyon insanı tehdit ediyor

Bilim adamları, iklim değişikliğinin Mendenhall’ı ve dünyadaki diğer buzulları eritmesi nedeniyle sellerle ilişkisinin karmaşık olduğunu söylüyor.

Calgary Üniversitesi’nden çevresel deprem bilimcisi Celeste Labedz, zamanlama ve yoğunluktaki değişkenliğin bu tür taşkınlara hazırlanmayı zorlaştırdığını söyledi.

Nature Communications tarafından bu yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, yalnızca Hindistan, Pakistan, Peru ve Çin’deki insanların yarısı buzullardan kaynaklanan sel nedeniyle risk altında.

Bu bağlamda araştırmacılar, buzulların neden olduğu taşkınların dünyada 15 milyon insanı tehdit edebileceğine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu