Almanya Nitelikli Göç Yasasını Onayladı: Alacakları İşçi Sayısı Açıklandı
Son yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi krizler nedeniyle Avrupa ülkeleri, göçmenlerin ülkelerine gelmesini zorlaştıran bazı politikalar uygulamaktadır. Özellikle Türk vatandaşlarının vize almakta zorlandıklarını biliyoruz. Hal böyleyken Türk vatandaşları başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine ‘nitelikli iş gücü’ olarak gitmenin yollarını arıyor. Geçenlerde Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Nitelikli Göç Yasasında değişiklik yaptıklarını ve Almanya’da çalışma ve ikamet hakkını kolaylaştıracaklarını duyurdu.
Detaylar haberimizde!
Almanya, gelişmiş ekonomisi, kaliteli çalışma hayatı ve yüksek yaşam standartları nedeniyle uzun yıllardır Türklerin gitmeyi tercih ettiği ilk ülke olmuştur.
1960’lı yıllarda Türklerin Almanya’ya göçü, iki ülke hükümetleri arasında imzalanan ve emekçi göçünü de içeren anlaşmalarla gerçekleşmiştir. Bunun kolay ama gerçekçi bir nedeni vardı: Almanya yaşlanıyordu ve çalışan genç bir nüfusa ihtiyacı vardı.
Başlangıçta ‘vasıfsız eleman’ ihtiyacını karşılamak için yapılan bu anlaşmalar, zamanla ‘vasıflı eleman’ ihtiyacını karşılamak için yapılmaya başlandı.
Ancak son yıllarda Orta Doğu’da yaşanan iç savaşlar, daha rahat bir yaşam için Avrupa ülkelerine kaçan mülteciler ve bu ülkelerin ‘alıştıkları’ refahı kaybedecekleri endişesi nedeniyle Türk vatandaşları giderek daha fazla zorlanmaktadır. Avrupa ülkelerine vize almak.
Almanya’nın istihdam sorunuyla ilgili son araştırmalara bakıldığında, 15 yıl içinde ülkenin yaşlandığı ve hatta kalifiye eleman sıkıntısı çektiği söz konusudur. Peki bu sorun nasıl analiz edilecek?
Almanya geçtiğimiz günlerde Nitelikli Göçmenlik Yasasını çıkardığını ve her yıl 50.000 kişiyi ülkeye kabul edeceğini duyurdu.
Peki Nitelikli Göç Yasası nedir ve ne yapmayı amaçlamaktadır?
Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Almanya’da vasıflı işgücü göçünün kolaylaştırılması için Bakanlar Kurulu’ndan onay çıktığı açıklandı.
Yapılan açıklamada, birçok Alman firmasının uzun süredir kalifiye eleman bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadığı ve 2022’de kalifiye eleman açığının 1.98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi.
Bakanlık, “Nitelikli işçi eksikliği Almanya’da refah için bir risk haline geldi” dedi. şeklinde açıklıyor.
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, “Önümüzdeki 10 yılda ülkemizin vasıflı işgücü seviyesini sağlamak ekonomik görevlerimiz arasında yer alıyor ve bu nedenle Nitelikler ile modern bir göç ülkesinin temellerini atacağız. Göçmen kanunu.”
Alman hükümeti tarafından çıkarılan Nitelikli Göç Yasası’nın önceliği, yurt dışından gelen işçilerin ikamet hakkını ve meslek sahibi olanların Almanya’ya girişini kolaylaştıracak. Nitelikli işgücüne sahip olduğunu kanıtlayan bir belgeye sahip olmayanlar için mesleki deneyim yeterli olacaktır.
Düzenlenen kanuna göre “Puan Sistemi” esas alınacak ve bu sisteme göre mesleki deneyim, yerleştirme fikri, yaş ve en önemlisi Almanca bilgisi dikkate alınacak.